Een benzine- of een dieselauto?

Met Omslagpunt.com bereken je makkelijk de voordeligste keuze.

Start de brandstofcalculator

Diesel of benzine: de goedkoopste keuze in 2015

Diesel of benzine: de goedkoopste keuze in 2015

1 juli 2015



Bij de aanschaf van een nieuwe auto vragen veel mensen zich af of het goedkoper is om voor een diesel of benzine auto te kiezen. Het antwoord op deze vraag is meestal niet heel eenvoudig, want of diesel of benzine goedkoper is hangt af van jouw persoonlijke situatie. Vaak wordt het aantal kilometers als indicator gebruikt voor de afweging diesel of benzine, maar er zijn nog veel meer andere belangrijke factoren. Omslagpunt.com helpt je bij het maken van je keuze!

Een dieselauto rijdt over het algemeen goedkoper en diesel kost minder per liter dan benzine, maar je betaalt meer wegenbelasting. Benzine rijdt iets minder zuinig dan een dieselauto en ook zijn de kosten per liter hoger. Wel betaal je voor een benzineauto minder wegenbelasting. De kosten kunnen elkaar op deze manier dus wegstrepen.

Aantal kilometers

Waar ligt voor jou nu het omslagpunt? Hoe kom je erachter wat goedkoper is? Diesel of benzine? We weten in ieder geval dat het aantal kilometers dat je rijdt van invloed is op de keuze voor diesel of benzine. Rijd je veel kilometers? Dan kan diesel interessanter zijn dan benzine. De beslissing valt echter niet alleen te nemen op het aantal kilometers. Er spelen ook nog andere punten mee.

Motorrijtuigenbelasting

Sta je voor de keuze diesel of benzine? Dan is het belangrijk om het kostenplaatje rondom motorrijtuigenbelasting mee te nemen. Dit is een belasting die je als auto-eigenaar moet betalen. De hoogte van het bedrag varieert een beetje per provincie, maar wordt vooral bepaald door het type brandstof dat je auto gebruikt in combinatie met het gewicht van de auto. Wil je weten of je beter voor diesel of benzine kunt kiezen? Doe dan hier onderzoek naar de hoogte van de motorrijtuigenbelasting die je moet gaan betalen.

Brandstofkosten

De kosten van de brandstof spelen ook mee bij het bepalen van het omslagpunt voor benzine of diesel. Hierbij is de hoogte van de brandstofkosten niet alleen afhankelijk van de recente diesel- of benzineprijzen. Het aantal gereden kilometers, de brandstofprijs en het verbruik van de auto zijn drie onderdelen die je mee moeten nemen bij het berekenen van het omslagpunt. Bekijk voor de auto’s die jij op het oog hebt hoeveel ze verbruiken en houd bij hoeveel kilometers je in een jaar rijdt.

Afschrijving

Afschrijving speelt bij het bepalen van het omslagpunt een grotere rol bij nieuwe auto’s dan bij tweedehands auto’s. Als de auto ouder wordt, wordt het prijsverschil tussen diesel en benzine kleiner. Bij nieuwe auto’s is het dus zeker belangrijk om de afschrijving mee te nemen in je berekening. Binnen het resultaat van de berekening moet dan eventueel nog de hogere aanschafprijs die van toepassing is in overweging worden meegenomen. Een dieselauto is namelijk vaak duurder dan een benzineauto. Door de afschrijving mee te nemen in je berekening kun je de hogere aanschafprijs van een dieselauto meenemen in je keuze tussen diesel en benzine.

Onderhoud

Hoeveel onderhoud een auto nodig heeft is moeilijk te bepalen. Met de ene auto heb je nu eenmaal meer geluk dan met de andere. Of het nu om een diesel- of benzineauto gaat maakt dan vaak niet uit. Wel moeten dieselauto’s tijdens een APK keuring verplicht een roetmeting laten uitvoeren. Benzineauto’s hoeven dit niet te laten doen. Het doen van deze roetmeting kost meestal een paar tientjes extra.

Rijplezier en tankinhoud

Niet alleen de prijs zal voor iedereen van belang zijn bij het bepalen van het omslagpunt voor diesel of benzine. Er spelen ook nog andere punten mee. Zo zijn auto’s met benzinemotor vaak iets sneller en die rijden dus iets sportiever. Nieuwe dieselauto’s zijn daarentegen zo geoptimaliseerd dat het verschil in de praktijk bijna niet merkbaar is.

Iedereen zal een andere mening hebben over hoe prettig een diesel- of benzineauto rijdt. Dieselauto’s slaan minder snel af en zijn vaak iets flexibeler wat betreft het schakelen. Aan de andere kant is een benzinemotor vaak wat stiller, maar ook dat geldt vooral bij de oudere type auto’s. Hoe nieuwer de auto’s, hoe minder verschil er zal zijn.

Actieradius

De actieradius staat voor de afstand die een voertuig kan afleggen zonder energie van buitenaf toe te voegen. Een auto kan verder rijden op een liter diesel dan op een liter benzine en dus is de actieradius van een dieselauto hoger dan die van een benzineauto met dezelfde tankinhoud. Ook hebben dieselauto’s vaak een tank met meer inhoud en daardoor zal je met een dieselauto minder vaak bij een tankstation staan dan met een benzineauto.

Bereken nu het omslagpunt met onze rekentool

Wil je na het lezen van bovenstaande informatie snel berekenen waar het omslagpunt voor diesel of benzine voor jou ligt? Omslagpunt.com heeft een handige en snelle calculator ontwikkeld waarmee je binnen een paar minuten weet of je beter diesel of benzine kunt gaan rijden.

Start de gratis brandstofcalculator nu!